torsdag 1 november 2012

Mindre krångel med Windows 8

I fredags så släpptes nya Windows 8 och jag uppgraderade bara någon dag efter. Jag har följt utvecklingen av det sedan första versionen, som kom förra hösten och måste erkänna att den slutgiltiga produkten blev fenomenal. Jag tror på Microsofts visioner om hur den nya PC:n ska vara. Det märks att de har sneglat lite åt Apples håll med att göra Windows mer fail safe. Alla nya applikationer som laddas ner via nya Windows Store bara fungerar, inget krångel med installationer eller avinstallationer. och som användare struntar man i vart filerna hamnar.

Startskärmen är en frisk fläkt
Jag kör Mac OS på jobbet och det fungerar bra men efter att ha använt Windows 8 ett tag så känns Mac OS grått och trist i jämförelse. Den nya startskärmen är en frisk fläkt och den känns fräscht. Du kan använda gamla applikationer för Windows 7 och tidigare. Du förvisas dock då till det gamla herdeliga skrivbordet som fungerar exakt som i Windows 7. Det har fått en liten Makeover men generellt så finns allt från Windows 7 där fast förbättrat. Jag kan förstå varför man har kvar den "gamla" delen. De vill att bakåtkompabiliteten ska vara så smidig som möjligt.

I fredags släpptes även ett antal surfplattor med Windows RT. Windows RT är en nedskalad variant av Windows 8 som fungerar med ARM processorer. Samma typ av processorer sitter i iPad och Android plattor. Eftersom alla "gamla" program för Windows 7 kräver en Intel/AMD processorer så går det inte att köra dessa applikationer på ARM. Här har Microsoft valt att ändå ha kvar skrivbordet och den "gamla" delen vilket jag inte kan förstå. Varför inte slopa den och istället göra nya Windows Store applikationer, anpassade för touch, för filhantering i osv. Det kommer leda till stor förvirring bland användare. 

Det är mycket nytt med Windows 8 men mycket är kvar. Som med allt nytt så krävs det lite tid innan man kommer in i hur Windows 8 navigeras osv, men när man är van så fungerar det galant.

-Jo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar